Stallrutiner

Det är så himla olika rutiner från olika stall så jag tänkte skriva ett inlägg om hur allt går till i stallet jag står i nu; Stall Bergaholm.
 
En vanlig dag
 
07:00 Morgonfodring. Hästarna får alltid hösilage en stund innan de får sitt kraftfoder.
 
08:30 Hästarna släpps ut i hagarna. Några hästar går två och två men de flesta själva.
När det inte finns gräs i hagarna längre så fodras de i hagen med hösilage direkt när de släpps ut. När hästarna gått ut sopas stallet och intagsmaten läggs in i boxarna.
 
14:00/15:00 Beroende på vintertid/ sommartid så går hästarna in nu. Hösilage ligger redan i boxen tillsammans med kraft. Den som tar in hästarna får även sopa stallet.
 
20:00 Kvällsfodring. Först ges hösilage och en stund efter ges kraft. Sen sköljs mathinkarna ur då de flesta ger betfor/ uppblött foder på kvällen. Morgonpåsarna med hösilage hängs fram på boxarna. Stallet sopas och släcks.
 
På vardagarna så turas vi inackorderingar bara om att kvällsfodra, men lör-sön hjälps vi åt med allt utom morgonfodringen enligt ett schema. Den som tar in hästarna på söndagar får även tömma skottkärrorna på ridbanan, i ridhuset och vid skritten samt städa omklädningsrummet.
Tycker allt funkar bra, det enda jag skulle önska är att hästarna går ute lite längre så länge det är ljust men Freddan gillar att komma in och äta och sova middag så han klagar nog inte jämfört med hur mycket hagtid han hade förut i Holland och Belgien!
Det som är bäst med stallet är helt klart människorna och att stallet hålls väldigt fräscht och rent. Vi sopar mycket så att allt är snyggt och prydligt, miljön blir så mycket bättre i stallet om det inte ligger saker överallt. Sen tycker jag att hästarna har rätt stora hagar, alla kan bralla runt och kuta på bra om de vill.
Jag och Freddie trivs väldigt bra!
 

Kommentarer
sara säger:

var försiktiga med att sopa stallet när hästarna är inne. Mycket damm som virvlar runt.

Svar: vi vattnar alltid golven innan vi sopar - oavsett årstid och om hästarna är ute eller inne så det dammar aldrig. skitbra!
Klara Friberg

2012-09-11 | 14:47:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback